I dalje s vremena na vreme shvatimo da nekim korisnicima nije jasno u čemu je razlika između tradicionalnog i Next-Generation firewall-a.

U čemu je razlika?

Tradicionalni firewall je mrežni sigurnosni uređaj sa svrhom zaštite mreže od unutrašnjih i spoljnih pretnji. Omogućava inspekciju mrežnog saobraćaja koji ulazi ili izlazi iz tačke unutar mreže na osnovu stanja, porta i protokola. Pojednostavljeno, firewall uglavnom kontroliše protok mrežnog saobraćaja. Da, ima VPN (Virtual Private Network) mogućnosti, ali danas tradicionalni firewall-i nisu toliko efikasni da nude kompletnu zaštitu za suočavanje sa naprednim sajber pretnjama koje se dešavaju.

Zašto vam je potreban Next-Gen Firewall?

Više nego bilo kad u istoriji, sve složenije bezbednosne pretnje nanose štetu internim mrežama. U virtuelizovanom okruženju gde se adrese i portovi dodeljuju dinamički, tradicionalni firewall-i se pokazuju neefikasnim, jer se oslanjaju samo na zaštitu porta / protokola. Next-Gen firewall ima mogućnost filtriranja paketa na osnovu aplikacija. Ove vrste firewall-a imaju sveobuhvatnu kontrolu i vidljivost aplikacija koje su u stanju da identifikuje pomoću analize i podudaranja potpisa.

Zašto Next-Gen Firewall?

Sveobuhvatne karakteristike Next-Gen firewall-a stvaraju niz pogodnosti za kompanije koje ih koriste. NGFW blokiraju sumnjivi zlonamerni softver da uđe u mrežu, nešto u čemu su ograničeni tradicionalni firewall-i. Ovo rešenje može biti odlična opcija za kompanije koje žele da poboljšaju svoju osnovnu sigurnost. Antivirusi, firewall-i i druge bezbednosne aplikacije mogu se ugraditi u jedno rešenje. Ima sposobnost da bezbedno omogući upotrebu Internet aplikacija koje omogućavaju korisnicima da budu produktivniji dok istovremeno blokiraju sumnjive aplikacije. Zahvaljujući svojoj mogućnosti da redovno dobijaju ažuriranja sa spoljnih mreža obaveštajnih podataka o opasnostima, Next-Gen firewall-i mogu da zaštite vašu kompaniju od niza naprednih pretnji. Pored toga, nude pojednostavljenu bezbednosnu infrastrukturu koja je lakša za održavanje, ažuriranje i kontrolu.

Šta predlažemo?

Kada govorimo o Next Generation Firewall-u, naš prvi izbor su Fortinet rešenja. Glavni razlog je zaokruženost funkcionalnosti u samo jednom uređaju. Takođe, Fortinet paleta proizvoda pokriva sve aspekte zaštite računarskih sistema, a kvalitet brenda je već uveliko dokazan i na našem tržištu. Ukoliko mislite da vaš računarski sistem nije dovoljno zaštićen, rado ćemo vas posavetovati. Zakažite besplatne konsultacije!

Saznajte još detalja o IT bezbednosti iz naše besplatne Cybersecurity brošure!